Gymba 2

Gevaren van te lang zitten

De Finse auteur en onderzoeker Arto Pesola is van mening dat het zeer positief zou zijn voor de algemene gezondheid, als het minder aantrekkelijk zou zijn om te zitten op de werkplek. Als u staat, stijgt uw spieractiviteit haast 200 procent. En dat is goed voor de gezondheid! Voor de verbetering van uw gezondheid is het noodzakelijk om veranderingen aan te brengen op uw werkplek.


Professioneel advies en de juiste levenswijze kunnen helpen om de nadelen van staan voor uw gezondheid te verminderen. Het is echter haast nog belangrijker, om toonaangevende veranderingen aan te brengen in de onderliggende structuur van het beroepsleven.


Bij de onderzoeken hebben Arto Pesola en zijn collega's de lichamelijke activiteit van 48 personen tijdens normale werkdagen onderzocht. Aan enkele proefpersonen werd gevraagd om niet te zitten, en hun activiteit tijdens de loop van de dag te verhogen. De andere proefpersonen dienden als controlegroep.


De deelnemers werd opgedragen om een half uur minder te zitten en in plaats daarvan het aandeel van lichte lichamelijke activiteiten om de 20 minuten te verhogen. Op basis van eerdere studies is te verwachten, dat dit een positieve invloed heeft op het koolhydraatmetabolisme. Het is echter nog te vroeg om te zeggen of het ook ziekten kan voorkomen.


De nadelen van zitten worden in verschillende instituten wereldwijd onderzocht. En dat is geen wonder, want de WHO (World Health Organization) heeft het gebrek aan beweging bestempeld als de vierde grootste risicofactor voor een vroegtijdig overlijden!

Maar om wat voor soort probleem gaat het dan bij deze „epidemie van onbeweeglijkheid“?


Spieren zijn 80 procent van de dag inactief!


Wetenschappelijke onderzoeken wijzen erop, dat belangrijke spieren van kantoormedewerkers tijdens ca. 80 procent van de werktijd en ca. 60 procent van de vrije tijd inactief zijn. Toen de deelnemers werd gevraagd om hun spieractiviteit te verhogen, konden ze dit het beste in hun vrije tijd doen, en niet op hun werkplek. Met andere woorden, het was voor hen uitgerekend het moeilijkste om zich te bewegen waar ze dit als eerste zouden moeten doen. Toont dit aan, dat de grootste hindernis voor een actieve levenswijze zich nu uitgerekend op de werkplek bevindt? Ja! Want ook al lijken we in deze tijd meer vrije tijd te hebben dan ooit tevoren, en ook al trainen we in de vrije tijd langer dan ooit, onze dagelijkse werkomstandigheden zijn steeds passiever geworden, en veroordelen ons vaak tot urenlang zitten.


„In werkelijkheid is de verbruikte hoeveelheid energie voor mannen en vrouwen in de afgelopen 30 jaar verminderd - precies de hoeveelheid energieke we ophopen als gewichtstoename. De spieractiviteit van de gemiddelde kantoormedewerker komt overeen met die van een aap in een kooi."


Hoewel er altijd wordt aanbevolen om ons fit te houden door lichaamstraining, is dit alleen niet voldoende om gezondheidsschade door gebrek aan beweging en lang zitten op de werkplek of in de vrije tijd volledig te compenseren. Dat wordt bijvoorbeeld aangetoond door Finse statistieken, waaruit blijkt, dat het aantal Finnen dat minstens twee maal per week traint in de laatste 30 jaar van 40% gestegen is tot 70%. En toch worden we steeds dikker. Het is dus de hoogste tijd voor meer fitness tijdens de kantoorwerkdag. Hallo, Gymba!

Contact

ERGOTRADING GmbH
Heisterfeld 11
25489 Haselau / Hamburg

E-mailadres:
gymba@ergotrading.eu

Ergotrading is Gymba Distributor worldwide

  • Europe
  • USA
  • Canada
  • Australia

We are searching trading partner worldwide.
If you are interested in our gymba product please contact us:
walk@my-gymba.com

© 2007-2019 by ERGOTRADING GmbH - Handelspartner für Ergonomieprodukte